Hepimiz deneyimlerimizden öğreniriz.
Deneriz, hissederiz, gözlemleriz, çıkarımlar yaparız, yeni fikirler üretiriz, ve tekrar deneriz. Farkında olalım ya da olmayalım ‘Deneyimsel Öğrenme Döngüsü’ olarak tanımlanan bu süreci yaşam boyu tekrar ederiz.
Deneyimsel öğrenme metodolojisi ile hazırlanmış olan eğitim programlarıyla ilk kez tanıştığımızda başımıza bir elma düştü.
Değişimi önce kendimizde gördük. Hayatımıza dokunan bu öğrenen merkezli eğitim yöntemini yaygınlaştırmamız ve geliştirmemiz gerektiğine inandık. Kendi başımıza düşen elmanın hikayesini paylaşmak ve yaygınlaştırmak üzere yola çıktık.
O gün bu gündür deneyim ediyor, üretiyor ve paylaşıyoruz.
2009 yılında, deneyimsel öğrenmenin geliştirilmesi, eğitimin ve öğrenmenin olduğu her alanda yaygınlaştırılması için kurulan kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşuyuz.
DeM olarak; örgün eğitim, mesleki eğitim, yaygın eğitim ve kurumsal eğitim alanlarında araştırma geliştirme çalışmaları yürütüyor, programlar tasarlıyor, uyguluyor ve bu çalışmaları saha çalışmaları ile birleştiriyoruz. Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla kurduğumuz ortaklıklar ve dahil olduğumuz ağlar ile proje çalışmaları yürütüyoruz.
Kurulduğumuz günden bugüne kadar yüzlerce gencin, öğretmenin ve sivil toplum çalışanının hayatına temas ettik, Türkiye’den Uganda’ya, Estonya’dan Amerika’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinden kamu, özel ve sivil toplum sektöründen pek çok kurumla iş birliği yaptık ve projeler yürüttük. Geliştirdiğimiz eğitim programları ve içerikler sayesinde deneyimsel öğrenmenin yaygınlaşmasına, gelişmesine ve Türkçe’ye kazandırılmasına vesile olduk.
Uluslararası Deneyimsel Öğrenme Ağı’nın (IELN) kurucusu; Birleşmiş Milletler Global Compact (Küresel İlkeler) Ağı, Anna Lindh Ağı, STEP Sivil Toplum Eğitim Platformu ve UGK Ulusal Gönüllülük Komitesi’nin üyesiyiz.
Deneyimsel öğrenmeyi, eğitim ve öğrenmenin olduğu her alanda yaygınlaştırmak için çalışıyoruz.
Deneyimsel öğrenme alanında teorik ve pratik çalışmaların birleştirildiği küresel bir kaynak merkezi konumuna gelmeyi hedefliyoruz.
Hak Temelli Çalışan
İşbirliğine Açık
Demokrasi Kültürünü Önceleyen
Hesap Verebilir
Deneyimi Merkeze Alan
Aşağıdan Yukarıya Tasarım Yapan
bir sivil toplum kuruluşuyuz.
2006-2008 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde bir öğrenci kulübünde bir araya gelen birkaç gencin hikayesi ile başladı herşey.
O dönem ülkemizin AB Gençlik Programlarına program ülkesi olarak yeni katıldığı yıllardı.
Genç ekip, Eskişehir’de düzenlenen ilk AB Gençlik Değişimi Projesini gerçekleştirdikten sonra, AB Gençlik Projelerine katılma ve farklı ülkelerdeki gençlik çalışmalarını yakından görme imkanı buldu.
Yaygın eğitim ve deneyimsel öğrenme ile ilk tanışmalarıydı.
Avrupa gençlik çalışlamarında üç yıl aktif yer alan genç ekip, yerel ve uluslararası programlarda da eğitmenlik yapmaya başlamıştı.
Deneyimsel öğrenmenin daha fazla yaygınlaştırılması için bir şeyler yapmak istiyorlardı. Bir eğitim merkezi hayal ettiler. Öğrenen, öğrendikçe büyüyen ve büyüdükçe daha fazla paylaşan bir merkez. Nihayet 13 Nisan 2009 günü uzun bir yolculuğun ilk adımını attılar.
DeM Deneyimsel Eğitim Merkezi, Eskişehir’de kuruldu.
DeM, kurulması ile birlikte kapasitesini artırmaya, eğitim ve gençlik programlarında daha aktif bir rol oyanamaya başladı.
Artan kapasitesi ve DeM International Ağı’ndaki yoğunlaşan kürsel işbirliği sonucunda 2013 yılında DeM İstanbul’a taşındı.
DeM’in kurucularından olan Mustafa Erdoğan ve ekibi ile ülkemizin en tecrübeli eğitmenlerinden olan Volkan Müderrisoğlu ve ekibi DeM çatısı altında bir araya geldiler.
Deneyimsel öğrenmenin yaygınlaştırılması için 2009 yılında başlayan yolculuk, bu bir araya geliş ile birlikte, deneyimsel öğrenmenin geliştirilmesi konusunda yeni bir istikamete yöneldi.
DeM yolculuğu ilk olarak 2006 yılında üniversite öğrenci kulübü çalışmalarıyla başlamıştı.
2014 yılında üniversite öğrencisi olan bir grup genç tarafından bu kez DeM çatısı altında üniversite öğrenci kulüpleri kuruldu. Önce Marmara Üniversitesi’nde ardından Medipol Üniversitesinde DeM öğrenci kulüplerini kuran genç ekip DeM Gençlik Ağı’nı oluşturdu.
2016 yılında DeM kendine özgü ilk Eğitici Eğitimi Programını düzenledi. 15 öğretmen ve 15 eğitmenden oluşan eğiticilere Kolb’un Deneyimsel Öğrenme Teorisi ve Freire’nin Ezilenlerin Pedagojisinin sentezlendiği uzun dönem bir eğitim verildi. Örgün eğitim ve yaygın eğitim alanlarında yapılan uygulamalar ve çıktıları ise DeM’in yayınladığı ilk kitap olan Ezilenlerin Deneyimsel Pedagojisi’nde paylaşıldı.
DeM yolculuğuna katılan yeni eğiticiler ile birlikte, DeM çatısı altında Eğitim ve Kaynak Merkezi olarak görev yapacak olan DeMGÂH kuruldu.
DeM, Şubat 2017’de Türkiye’nin ilk Deneyimsel Öğrenme Zirvesi’ni gerçekleştirdi. David Kolb’un telekonferans yoluyla bağlandığı zirvede Ezilenlerin Deneyimsel Pedagojisi yaklaşımı eğitim alanının önemli temsilcileri ile paylaşıldı.
DeM, Haziran 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen 5. Deneyimsel Öğrenme Konferansı’na davet edildi.
Deneyimsel Öğrenme Teorisinin kurucusu olan David KOLB’un liderlik ediyor olduğu Deneyimsel Öğrenme Enstitüsü tarafından beşincisi düzenlenen konferansta yer alan DeM, yolculuğuna önemli bir kilometre taşı koymuş oldu.
Yolculuk devam ediyor..